Dit is de archiefsite van Cactusfestival 2016. Klik hier voor de huidige editie.

Green Track

Cactusfestival levert al jaren inspanningen op het vlak van ecologie en werd in 2010 door OVAM nog uitgeroepen tot voorbeeldfestival op het vlak van duurzaamheid. Nog steeds blijven we onze keuzes aftoetsen aan de impact die ze hebben op het milieu. Sinds dit jaar engageert Cactus(festival) zich met Green Track ook voor een duurzamere cultuursector.

Afvalbeheer
Backstage
Bereikbaarheid / Openbaar Vervoer
Catering
Energie
T-shirts

Afvalbeheer

Cactusfestival sorteert om afvalstromen te scheiden en recycleren te vereenvoudigen:

PLA-bekers
Zoveel mogelijk drank op het terrein wordt geschonken in Polylactid Acid-bekers (of simpelweg PLA). Deze bekers zijn biologisch afbreekbaar en worden geproduceerd uit natuurlijke suikers van hernieuwbare bron zoals van maïs of suikerbiet.

Bekerinruilstand
Sinds 1997 betalen bezoekers een kleine bijdrage voor hun drinkbeker. Dat 'statiegeld' krijgen ze bij inlevering van hun bekers weer terug. Hierdoor kunnen we op een efficiënte en zuivere manier meer dan 1 ton bekers voor 95% recycleren tot verpakkingsmateriaal, 3D-printing, spuitgieten ...
www.looplife-polymers.eu

Recyclage
Met de inzameling en recyclage van dopjes van PET-flessen steunen we bovendien het Belgisch Centrum voor geleidehonden.
www.dopjesactie.be

Sorteren
Eigen afval van organisatie, sponsors en standhouders (papier, glas, PMD, vetten ...) wordt consequent gescheiden verzameld en opgehaald.

Afvaleilanden
Op het terrein voorzien we afvaleilanden waar u zowel papier, PMD, compost, restafval en etensresten gescheiden kunt deponeren. We doen dus ook een beroep op uw groen gevoel.

Milieucrew
Onze Cactusfestival milieucrew telt maar liefst 85 medewerkers, zij houden het Minnewaterpark tijdens en na het festival proper. Zij sorteren het afval zodat ook hier recyclage mogelijk is.

Peukentasjes
Om het zwerfvuil in het Minnewaterpark zo goed mogelijk op te vangen, voorzien we voor de rokers onder ons herbruikbare peukentasjes die worden uitgedeeld door de milieucrew op het terrein. Aarzel zeker niet om hen aan te spreken voor uw gratis exemplaar!

Promotie
Flyeren op het festival wordt niet toegestaan. Zo houden we onze papierberg bewust klein.

Klimaatneutraal drukwerk
Naast te kiezen voor inkten op vegetale basis, belooft onze partner in drukwerk uitgestoten broeikasgassen te compenseren door drie internationale klimaatbeschermingsprojecten te steunen: bosbescherming in Brazilië, een waterkrachtcentrale in Indonesië en een windenergieproject in Turkije.

e-Tickets
Overweeg om uw eigen papierberg te verkleinen door uw tickets niet af te drukken maar simpelweg bij te houden op uw smartphone of tablet. Aan de ingang wordt de code gescand vanop uw scherm en vermijdt u zo de kans dat uw printer nu net zonder inkt zit of u uw tickets thuis vergeet!

Backstage

Servies
Voor de medewerkers en artiesten voorzien wij glazen, echte borden en echt bestek. Zo verkleinen we onze afvalstroom zoveel mogelijk.

Go veggie or go home!
Naast dagelijks een vegetarisch alternatief aan te bieden organiseren we ook een heuse veggie zaterdag voor alle medewerkers.

Poverello
Al het eten dat onaangeroerd bleef wordt geschonken aan Poverello.

Bereikbaarheid / Openbaar Vervoer

Fietsenstalling
Pal naast de ingang van het festivalterrein voorzien we een grote fietsenstalling van Movilo voor onze fietsende medemens. Dit jaar voorzien we 300 extra plaatsen wat ons totaal op 1200 brengt. Hoe lager je uitstoot, hoe dichter we je laten parkeren!

Openbaar vervoer
Met het treinstation van Brugge op hink-stap-spring-afstand is Cactusfestival wel héél bereikbaar via het openbaar vervoer.
Woon je in Brugge of de brede rand? Dan brengt De Avondlijn van De Lijn je terug thuis. Laat maar thuis die auto!
www.delijn.be

Blue-Bike
Wist je trouwens dat je aan het station van Brugge een fietspunt hebt waar je 24/24 een Blue-Bike kunt huren? Voor een dagtarief van €1 per fiets kun je met één abonnementskaart twee fietsen ontlenen.
www.blue-bike.be

Carpoolen
Beslis je dan toch om met de auto te komen en heb je een plaatsje over of zoek je zelf nog vervoer, kan je nu dankzij Eventpool een rit aanbieden of bemachtigen! Na een korte registratie plaats je een zoekertje en kom je zo rechtsreeks in contact met andere festivalgangers en wie weet hou je er zelfs wat nieuwe vrienden aan over!
www.eventpool.be

Taxi
Glaasje op? Laat je rijden! Dankzij de 24/24 service van onze sponsor Taxi Snel komt u rechtsreeks en veilig op uw bestemming.
www.taxisnel.be - 050 36 36 49

Catering

Eetstandjes
Er zijn bindende afspraken met alle standhouders om uw festivalhap te serveren in gegarandeerd milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar materiaal.

Naast een aantal puur vegetarische eetstanden, voorzien ook bijna alle andere standhouders een vegetarisch alternatief.

Natuurpunt
Van alle standhouders vragen wij elk jaar een milieuwaarborg, die garant staat voor o.a. een goed afvalbeheer. Wie zich niet kan houden aan de afspraken verliest zijn waarborg, waarvan Cactusfestival 50% aan Natuurpunt doneert voor het aanplanten van enkele vierkante meters bos. Voor wat hoort wat!
www.natuurpunt.be/bos-voor-iedereen

Energie

Energiebesparing
Voor de sfeerverlichting in het park maken we gebruik van LED-verlichting. Minder verbruik voor meer sfeer!

T-Shirts

Ecoshirts
Samen met Brooklyn zetten we dit jaar alweer een stap naar eerlijke t-shirts. Een deel van onze vrijwilligers (waaronder het Cactus promoteam) herken je aan hun eco-shirts! We hopen volgend jaar meer van onze sponsors mee te laten stappen in dit verhaal.
www.brooklyn.be