Meteen naar de inhoud

U bekijkt nu de archiefsite van Cactusfestival 2022.

Arab Strap

— scot

  • zondag 10 juli

15:05

  • Exclusief concert!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Arab Strap
© Foto: Kat Gollack

Met het duo Aidan Moffat en Malcolm Middleton als spil, geldt Arab Strap als één van de belangrijkste en invloedrijkste Schotse indiebands sinds ze mid jaren ’90 werden opgepikt door radiolegende John Peel. Samen met peers als Mogwai en Belle & Sebastian vormen ze het gezicht van de befaamde Glasgow scene. Hun muziek, gedragen door de in een zwaar accent gedrenkte bariton van Moffat, bezit een uniek poëtisch karakter en verkent schoonheid, droefenis, seks, drugs, liefde en dood. Alles in één.

10 jaar na het afscheid in 2006, kwam de groep weer samen voor een reeks fel gehypete reünieconcerten die in 2021 leidden tot een nieuw album. ‘As Days Get Dark’ werd meteen door pers en fans in de armen gesloten. “Het is Arab Strap als ‘oudere en wijzere band”, aldus Moffat, met nieuwe instrumenten en geluiden ter beschikking en een sterke verkenningsdrang in nieuwe terreinen.

Hun unieke combinatie van flarden postrock, subtiele electronica, klikkende drumbeats en Moffat’s half gezongen-half gesproken verhalen blijft als vanouds aanwezig. Maar op ‘As Days Get Dark’ voegt Arab Strap disco grooves en zweverige saxofoonlagen toe. Het verdiept hun intense sound en creëert extra dynamiek die de band live naar een nieuw niveau tilt. Arab Strap dat schoonheid met verval verenigt op het podium is als een golf die je enkel over je heen kan laten rollen.